SEN seversin bilirim dedi. Neyi severim dedim. Her şeyi seversin ama turnaları bir başka seversin dedi.
Doğruydu bu, çok severim turnaları. En çok keyif alarak okuduğum türküler içinde turna geçen türkülerdi.
Örtük mesaj veriyordu usta, ama neydi? Çözmem gerekiyordu.
Turnalar leyleğe benzerdi. Göçmendi. Konargöçer olan turnalar cemiyetçiydi. Birlikte V düzeninde uçarlardı. Ressamlar tablolarında şairler şiirlerinde bolca yer açarlardı kendilerine. Buna benzer bilgilerimi teker teker zihnimden geçirdim ama buralardan uygun bir mana çıkartamadım.
Daha fazla zorlamadı beni ve sürdürdü konuşmasını. Nazarım turnalar Hz. Ali Efendimizi temsil eder. Saflığın, bereketin, mutluluğun, temizliğin, vefanın, sadakatin, sabrın, özgürlüğün, onurun simgesidir. Çok şey söylerler duyan yüreklere. Hepsi bundan ibaret de değildir üstelik. Nedir dedim devam etti anlatmaya. Turnaların gençleri anne babalarına bakarlar dediğinde şaşırmıştım. Fark etti bu kadar da değil devamı var dedi. Sesleri gürdür, göç sırasında reis seçerler ve onu izlerler. Geceleri uyur turnalar biri hariç. O ise nöbet tutar.
Açık söyleyeyim ben yine neden turna gibi olmalısın dediğini anlamlandıramadım. Esas nasihat alabileceğim bilgiler bundan sonra geldi.
Turnalar aşkla yola giren iman-ikrar sahibi talibi, canını teslim eden dervişi temsil eder.
İşte bu dedim, işte bu. Demek böyle olmak gerek. Turnalardan bahsetmek, içinde turna geçen türküler çığırmak değil marifet. Turna gibi olabilmekmiş hüner. Turna Cemi temsil eder. Turnalar Semahı bunun içindir. Ölümsüzlük kuşu denilen turnalar ebediyetin müjdecisidir. Bir turna katarının içine düşüp nasip almışsan bunun kıymetini bilmelisin. İçindeki gurbetten yine içindeki sılaya selamlar göndermelisin.
Yükleme sanki biraz fazla olmuştu. Hazmetmem için zamana ihtiyacım vardı. Son sözü şu oldu.
Hazret-i Şah Ali Efendimizin avâzını turnalar nasıl salıyorlarsa asumana, sen de öyle yap.
Turna gibi ol!
16.05.2019